ΑΓΓΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΕΝΔΑΓΓΕΙΑΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

ΑΡΤΗΡΙΟΣΚΛΗΡΥΝΤΙΚΗ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΩΣΑΓΓΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΕΝΔΑΓΓΕΙΑΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

DR ΝΙΚ.ΠΑΓΚΡΑΤΗΣ

ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣΔΙΕΘΥΝΤΗΣ ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

ΑΝ. ΔΙΕΘΥΝΤΗΣ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΥΓΕΙΑ»Η αρτηριοσκλήρωση είναι μία προϊούσα νόσος της οποίας το αποτέλεσμα είναι η στένωση ή η απόφραξη ή και η διάταση των αρτηριών και οι οποίες αρδεύουν όλο το σώμα και τα ζωτικά όργανα του οργανισμού όπως είναι ο εγκέφαλος, η καρδιά, νεφροί και κάτω άκρα κλπ.

Αθηροσκλήρυνση που λέγεται και σκλήρυνση των αγγείων δημιουργείται από εναποθέσεις λιπιδίων , χοληστερόλης, ινικής, παράγωγα κυττάρων και ασβεστίου και άλλες ουσίες που συγκεντρώνονται στο εσωτερικό τοίχωμα της αρτηρίας δημιουργώντας μια αθηρωματική πλάκα. Με τον καιρό η μέση διάμετρος της αρτηρίας μικραίνει (στένωση) και η αιματική ροή εντός της αρτηρίας αλλοιώνεται ή σταματάει.

Oι αρτηρίες αποφράσσονται από την αρτηριοσκλήρωση και δεν μπορούν να δώσουν το απαραίτητο οξυγόνο για τους ιστούς το οποίο χορηγείται δια μέσου του αίματος. Είναι δε μια πολυεστιακή νόσος

Η μειωμένη παροχή αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες προκαλεί το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Απόφραξη στις αρτηρίες των κάτω άκρων έχει σαν αποτέλεσμα πόνο κατά την βάδιση ή την άσκηση - Διαλείπουσα χωλότητα- και εάν παραμείνει χωρίς θεραπεία έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του αίματος, με συνέπεια να εμφανισθεί στο άκρο γάγγραινα. Εν συνεχεία να ακρωτηριασθεί το άκρο.

Στένωση ή απόφραξη στις αρτηρίες του τραχήλου , στις καρωτίδες έχει σαν συνέπεια την εμφάνιση του παροδικού η μονίμου εγκεφαλικού ισχαιμικού επεισοδίου -με απώτερο αποτέλεσμα την ύπαρξη μόνιμης ανεπάρκειας ή τον θάνατο.

Εξέλιξη αθηρωματικής νόσου.

Η περιφερική αγγειακή νόσος μειώνει την αιματική ροή στα αγγεία

Η πλάκα συνήθως δημιουργείται στους διχασμούς των αρτηριών όπως είναι στις καρωτίδες , στις λαγόνιες αρτηρίες (κάτω κοιλιά ) στις μηριαίες και ιγνυακές αρτηρίες ( πόδια).

Αποφραγμένες αρτηρίες δεν τροφοδοτούν αρκετά οξυγονωμένο αίμα τους ιστούς και τους μυείς .

Όταν η απόφραξη δημιουργείται στις αρτηρίες των κάτω άκρων δημιουργείται πόνος σε στυλ κράμπες στην περιοχή της λεκάνης (γλουτούς), μηρούς και γάμπες, τις περισσότερες φορές με αποτέλεσμα δυσκολία στο περπάτημα. Αυτός ο τύπος πόνου που αντιμετωπίζεται με ξεκούραση λέγεται διαλείπουσα χωλότητα

Οταν η αποφρακτική αρτηριοπάθεια είναι πολύ προχωρημένη εμφανίζεται πόνος και κατά την ανάπαυση (rest pain) ( ξεκούραση).

Μερικές φορές τα πόδια νοιώθουν ανακούφιση όταν είναι κρεμασμένα κάτω στο κρεβάτι λόγω του βάρους που σπρώχνει περισσότερο αίμα στο πόδι

Γάγγραινα -νέκρωση του ιστού συμβαίνει όταν η αιματική ροή μειώνεται τόσο έντονα όπου τα κάτω άκρα δεν τροφοδοτούνται πλέον από τα θρεπτικά συστατικά που τους χρειάζεται να λειτουργούν και εάν είναι χωρίς θεραπεία ,ολόκληρο πόδι ή τμήμα μπορεί να χαθεί λόγω της νόσου.

Aλλα πρώιμα συμπτώματα της νόσου των περιφερικών αγγείων στα κάτω άκρα είναι

- Ψυχρότης των κάτω άκρων(αίσθημα κρύου στα πόδια)

-Ωχρότητα των κάτω άκρων

-Απόπτωση των τριχών .

- Κυάνωση των κάτω άκρων

-Ξηροδερμία, ευαίσθητο, γυαλιστερό πόδι και δάκτυλα

- Έλκη που δεν θεραπεύονται

Και άλλες καταστάσεις μπορούν να δημιουργούν αυτά τα συμπτώματα γι αυτό το λόγο χρειάζεται μία πλήρης αγγειολογική εξέταση από τον ειδικό ιατρό

Διάγνωσις:

Διαγνωστική μελέτη: Όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα ένα ιστορικό και μία καλή αγγειολογική εξέταση είναι τα πρώτα βήματα

Διάφορες εξετάσεις βοηθούν τον ιατρό να κρίνει εάν ο ασθενής που πάσχει από διάφορα αγγειολογικά προβλήματα μπορεί να βοηθηθεί και με πια θεραπεία ( Συντηρητική ή επεμβατική θεραπεία) .

Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν :

Εξέταση Doppler. Η αιματική ροή των κάτω άκρων μετριέται σε κόπωση ή σε ανάπαυση με μία υπερηχητική συσκευή που ονομάζεται doppler . Ειδικά πιεσόμετρα χρησιμοποιούνται για την μέτρηση της πιέσεως σε διαφορετικά σημεία των κάτω και άνω άκρων. Μία διαφορά στην πίεση μεταξύ των δυο αρτηριών δείχνει πιθανή στένωση ‘η απόφραξη σε μία αρτηρία.

Duplex-Triplex εξέταση

Οι αναίμακτες διαγνωστικές τεχνικές έχουν πρωτεύοντα ρόλο εις την αξιολόγηση των ασθενών με διάφορα αγγειολογικά προβλήματα.

Οι ασθενείς με διάφορα συμπτώματα ισχαιμίας, είναι υποψήφιοι δια τις αναίμακτες διαγνωστικές μεθόδους, ιδίως για την αξιολόγηση των ασθενών με ασυμπτωματικά τραχηλικά φυσήματα ή άτυπα συμπτώματα ή τέλος για ασθενείς με υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, όπως υποψήφιους για στεφανιαία παράκαμψη με By Pass περιφερικών αγγείων ,αορτής, λαγονίων κ.λ.π.

Η παναρτηριακή υπερηχητική αρτηριογραφία, αποτελεί την υπερηχητική εξέταση των αρτηριών ολοκλήρου του ανθρωπίνου σώματος. Δώσαμε τον όρο παναρτηριακή υπερηχητική αρτηριογραφία διότι εξετάζουμε τις αρτηρίες ολοκλήρου του ανθρωπίνου σώματος δια μέσου των υπερήχων και της Duplex/Τriplex εξετάσεως ανώδυνα, αναίμακτα χωρίς την παραμονή του ασθενούς στο Νοσοκομείο.

Η Αθηροσκλήρυνση θεωρείται ότι προσβάλλει όλο το αρτηριακό σύστημα και η έλλειψη συμπτωματολογικής ισχαιμίας σε ορισμένα όργανα ή περιοχές του σώματος δεν αποκλείει την νόσο. Αν και οι ασθενείς συνήθως παρουσιάζονται ζητώντας ιατρική βοήθεια για ισχαιμία των κάτω άκρων ο περαιτέρω έλεγχος και των υπολοίπων οργάνων αποκαλύπτει την προσβολή και άλλων τμημάτων της αρτηριακής κυκλοφορίας σε ποικίλα ποσοστά.

Η " Υπερηχητική παναρτηριογραφία" (Υ.Π) είναι ένα σύνολο εξετάσεων που περιλαμβάνει:

α. Τον έλεγχο των ενδοκρανιακών αρτηριακών στελεχών δηλαδή προσθία-μέση-οπισθία και βασική εγκεφαλική αρτηρία.

β. Τον έλεγχο των εξωκρανιακών αρτηριακών στελεχών του τραχήλου δηλαδή κοινής-έξω-έσω καρωτίδος και σπονδυλικής αρτηρίας.

γ. Τον έλεγχο της κοιλιακής αορτής , διχασμού της κοιλιακής αορτής, λαγονίων αρτηριών, μηριαίων και ιγνυακών αρτηριών.

δ. Τον υπολογισμό δείκτου πιέσεως σφυρών (ΔΠ) που είναι ο λόγος της αρτηριακής πιέσεως της ραχιαίας του ποδός αρτηρίας ( Δ.Π .Ρ.Π) ή οπισθίας κνημιαίας αρτηρίας (Δ.Π.Ο.Κ) προς την συστηματική αρτηριακή πίεση της βραχιονίου αρτηρίας.

ε. Τον έλεγχο των αρτηριών του πέους ήτοι ΔΕ και ΑΡ ραχιαίας αρτηρίας του πέους και των εν τω βάθει αρτηριών του πέους στον ανδρικό φυσικά πληθυσμό .για έλεγχο της στυτικής λειτουργίας

Η Duplex-Triplex εξεταση είναι η βασική εξέταση για να καθορισθή η βλαβη και αν πρόκειται για στένωση ή απόφραξη, καθώς και ο τύπος της αρτηριοσκλήρυντικής αλλοιώσεως, ο βαθμός της στενώσεως και της υφής αθηρωματικής πλάκας, είναι εξετάσεις αναίμακτες, ανώδυνες, χωρίς να γίνει επιβάρυνση για τον οργανισμό και εύκολα επαναλαμβανομένη . Οι εξετάσεις αυτές πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένο ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό.

Γενικά πού ευρίσκεται και πόσο σοβαρή είναι η νόσος μπορεί να εξακριβωθεί από αυτή την εξέταση. Το Υπερηχητικό Doppler και η triplex εξέταση δεν χρησιμοποιεί ενέσεις , σκιαγραφικό, ακτινοβολία και είναι τελείως ανώδυνο και ακίνδυνο

Αρτηριογραφία. - Το τελικό βήμα στον έλεγχο είναι η ενδαρτηριακή ψηφιακή αρτηριογραφία. Αυτή η εξέταση χρησιμοποιεί σκιαγραφικό για να εμφανίσει τις αρτηρίες , το μέγεθος και την θέση της στένωσης ή της αποφράξεως. Είναι σαν ένας χάρτης των αρτηριών φτιαγμένος με ακτινογραφίες.

Ενδαγγειακες Επεμβατικές Διαγνωστικές τεχνικές

Με την βοήθεια των επαναστατικών διαγνωστικών εργαλείων ο ιατρός μπορεί να δει μέσα τις αρτηρίες - τον εσωτερικό τους αυλό - και με εκτύπωση εικόνων των αλλοιωμένων αγγείων, να αποφασίσει το είδος της θεραπείας που θα εφαρμόσει . Δύο διαγνωστικοί μέθοδοι που απεικονίζουν τον αυλό του αγγείου - αγγειοσκόπια και ενδοαγγειακοί υπέρηχοι - βοηθούν τον ιατρό να κρίνει με ποία θεραπεία θα διορθώσει στον ασθενή το συγκεκριμένο πρόβλημα. Ένα ή και τα δύο μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην διάρκεια της επεμβάσεως.- Αγγειοσκόπιο -

Μία μικρή φωτογραφική και κινηματογραφική μηχανή τοποθετημένη στο τέλος ενός ελαστικού καθετήρα περνάει μέσα από τα αγγεία . Σε έγχρωμο video απεικονίζεται ο αυλός του αγγείου καθώς ο καθετήρας ανεβαίνει-κατεβαίνει εντός της αρτηρίας.

Ο Ενδοαγγειακός έλεγχος με υπερήχους χρησιμοποιεί υπερηχητικά κύματα για να απεικόνιση εικόνος τριών διαστάσεων της αρτηρίας σε οθόνη.

Τρόποι θεραπείας και αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης.

Πολλοί μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της αιματικής ροής στα αγγεία. Είτε με την κλασσική αγγειοχειρουργική είτε με τις τελευταίες μεθόδους για θεραπεία της αγγειακής νόσου (ενδαγγειακή χειρουργική) που γίνονται σε πολύ λίγο χρόνο με μια απλή παρακέντηση . Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν μείνουν για πολύ λίγο στο νοσοκομείο (μια η δυο ημέρες )και γρήγορα να επιστρέψουν στα καθημερινά καθήκοντά τους.

Οι συσκευές διαθέσιμες που χρησιμοποιούνται σήμερα για την ενδαγγειακή χειρουργική είναι τα Laser, αθηροτόμοι, καθετήρες με μπαλονάκι και ενδαρτηριακοί νάρθηκες (stents).

Αυτή η καινούργια τεχνολογία εξαφανίζει ή εκτοπίζει την πλάκα που εμποδίζει την αιματική ροή προς τα κάτω άκρα. Στην διάρκεια αυτών των επεμβάσεων εγχύεται το σκιαγραφικό κάποιες στιγμές και παρακολουθούμε την όλη διεργασία στις οθόνες του μηχανήματος για να εξακριβώσουμε εάν η αρτηρία έχει ανοίξει αρκετά, εάν όχι η θεραπεία θα συνεχισθεί ή θα γίνει επανάληψη.

Εάν η στένωση προκαλείται από πολλή ασβεστωμένη ουσία (πλάκα)μπορεί ή δεν επιδέχεται αυτή την επέμβαση. Το by-pass (παράκαμψη) της στένωσης μέσω φλέβας ή συνθετικό μόσχευμα ενδείκνυται σ’αυτήν την περίπτωση.ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΜΠΑΛΟΝΙ ή

Διαδερμική αγγειοπλαστική με μπαλόνι.Η μέθοδος διανοίξεως στενωμένων αρτηριών με καθετήρα φέροντα στο άκρο διατεινόμενο μπαλόνι επενοήθη και εισήχθη στην κλινική πράξη από τον Ελβετό, καρδιολόγο, Gruntzing to 1973.

Η τεχνική της διαστολής με μπαλόνι σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί τη μόνη μέθοδο διανοίξεως στενωμένης ή αποφραγμένης αρτηρίας, ενώ σε άλλες αποτελεί τη βασική τεχνική στην αρτηρία, ακολουθουμένη από άλλες τεχνικές και μεθόδους για την επίτευξη καλυτέρου και μονιμοτέρου αποτελέσματος όσον αφορά τη διατήρηση της βατότητος της διανοιγείσης αρτηρίας.

Προς τούτο τοποθετούνται εντός της διανοιχθείσης αρτηρίας δικτυωτά μετάλλινα πλέγματα - ενδαρτηριακοί νάρθηκες (ΕΝ) (stents), οι οποίοι , σαν εσωτερικό πλέγμα , συγκρατούν ανοικτό τον αυλό.

Σήμερα , η αρτηριακή διαστολή με μπαλόνι αποτελεί τη συχνότερα εκτελούμενη επέμβαση επί του αγγειακού συστήματος των ανθρώπων,

Σε ορισμένες περιπτώσεις υποβάλλονται σε διαστολή με μπαλόνι στενωμένες ή αποφραγμένες φλέβες ή φλεβικά παρακαμπτικά μοσχεύματα.Ενδείξεις αγγειοπλαστικής με μπαλόνιΟι γενικές ενδείξεις εκτελέσεως των αρτηριοπλαστικών επεμβάσεων με μπαλόνι διαφέρουν από εκείνες των κλασικών αγγειοχειρουργικών επεμβάσεων, διότι οι επεμβάσεις αυτές εύκολα επαναλαμβάνονται, αν χρειασθεί , και ακολουθούνται από χαμηλή νοσηρότητα Για το λόγο αυτό το εύρος των ενδείξεων εκτελέσεως τους είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο των κλασικών αγγειοχειρουργικών επεμβάσεων.

Επίσης οι επεμβάσεις αυτές είναι δυνατόν να εκτελεσθούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με κλασικές αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις μειώνοντας την έκταση και βαρύτητα αυτών. Τέλος, οι ενδείξεις εκτελέσεως τους διευρύνονται συνεχώς , καθώς το χρησιμοποιούμενο υλικό και οι εφαρμοζόμενες τεχνικές βελτιώνονται και τα ανακοινωμένα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά.Τεχνικά δεδομένα της αγγειοπλαστικής με μπαλόνιΟι καθετήρες με μπαλόνι (baloon catheters ) έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν δε διάφοροι τύποι κατάλληλοι για χρησιμοποίηση σε διάφορες αρτηρίες και αποφρακτικές αλλοιώσεις.

Οι πλέον χρήσιμοι καθετήρες έχουν μπαλόνι πολύ λεπτό, ώστε ξεφούσκωτο να μπορεί να προωθείται διά μεγάλων και ανωμάλων αρτηριακών στενώσεων, ως επίσης οι καθετήρες αυτών μπορούν να ολισθαίνουν επί του οδηγού σύρματος, το οποίο τους διαπερνά χωρίς να το τραβούν έξω από την επιθυμητή θέση. Διατείνονται σε διάφορη διάμετρο και υπό διαφορετική πίεση.

Η επιλογή του είδους, μήκους και διαμέτρου του μπαλονιού θα γίνει βάσει της μορφολογίας και της συστάσεως της αλλοιώσεως ( ασβεστοποίησης κλπ.) και του μεγέθους του πλησίον σχετικά ομαλού αρτηριακού αυλού, που καθορίζεται από την διεπεμβατική αρτηριογραφίαEνδοαυλικές προθέσεις ( stents)Η ενδοαυλική πρόθεση είναι προσφάτου επινοήσεως και σχεδιασμού για να κρατάνε τον αυλό του αγγείου ανοικτό που προηγουμένως δημιουργήθηκε απόφραξη ή στένωση. Ακολουθεί την αγγειοπλαστική με μπαλόνι, οι αρτηρίες μερικές φορές μετά από κάθε αγγειοπλαστική ξαναστενεύουν με αποτέλεσμα να έχουμε τα ίδια συμπτώματα όπως πριν την επέμβαση. Σ αυτή την περίπτωση ξαναγίνεται η αγγειοπλαστική με μπαλόνι και τοποθετείται η ενδοαυλική πρόθεση ή εάν δεν είναι δυνατόν γίνεται πλέον η κλασική αγγειοχειρουργική επέμβαση με BY-Pass δηλ. χειρουργική αποκατάσταση και παράκαμψη της βλάβης.

Τα stents ή ενδοαυλικές προθέσεις τοποθετούνται μονίμως δηλ. δεν αφαιρούνται μετά , τοποθετούνται στις στεφανιαίες αρτηρίες στα περιφερικά αγγεία δηλ. νεφρικές, λαγόνιες , μηριαίες, ιγνυακές , υποκλείδιες , βραχιόνιες κλπ. καθώς επίσης και στα φλεβικά μοσχεύματα BY-Pass .Ενδαγγειακή τοποθέτηση ενδαυλικών ναρθήκων ( stentsΟι Ενδαυλικοί Νάρθηκες (ΕΝ) είναι συσκευές που, εισαγόμενες συνήθως διαδερμικώς εντός του αγγειακού αυλού, δύνανται να διαταθούν για να ενισχύσουν το τοίχωμα του αγγείου

Είναι ένα μεταλλικό δικτυωτό πλέγμα σε σχήμα κυλίνδρου τοποθετημένο σε κατάλληλο καθετήρα μπαλόνι και αφού τοποθετηθεί στο σημείο που θέλουμε, να διανοίξει στην αρτηρία, το μπαλόνι φουσκώνει και εδώ η ενδοαυλική πρόθεση stent ανοίγει και επικολλάται στα τοιχώματα του αγγείου κρατόντας το ανοικτό. Ο καθετήρας μετά αφαιρείται και το αίμα πλέον περνά χωρίς κανένα εμπόδιο . Το stent ή (ενδοαυλική πρόθεση) μένει μόνιμα στην αρτηρία εμποδίζοντας την να ξανακλείσει.

Οι ΕΝ χαρακτηρίζονται από το μηχανισμό της διατάσεως τους διακρινόμενοι σε αυτοδιατεινόμενους, θερμοδιατεινόμενους ή διατεινόμενους με μπαλόνι, ή παρουσιάζουν άλλα χαρακτηριστικά βάσει των οποίων καλούνται απορροφήσιμοι, η καλυμμένοι.

Βασικά η εφαρμογή τους στην κλινική πράξη αποσκοπεί στη διατήρηση ανοικτού αγγειακού αυλού, κυρίως του αρτηριακού , όπου συνήθως εισάγονται προς εμπόδιση της αρτηριακής συσπάσεως η στενώσεως .Ενδαγγειακή τοποθέτηση επενδυμένων ενδαυλικών ναρθήκων ( Covered stents )Οι ενδαυλικοί επενδυμένοι νάρθηκες (ΕΕΝ) αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια και περιλαμβάνουν ένα υποστηρικτικό μετάλλινο πλέγμα - νάρθηκα, επί του οποίου εξωτερικά ή εσωτερικά υπάρχει επένδυση από διάφορα υλικά, βιολογικώς ανενεργά, παρόμοια προς τα χρησιμοποιούμενα για τις αρτηριακές προθέσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο μετάλλινος σκελετός είναι ενσωματωμένος στο επενδυτικό στρώμα, ενώ σε άλλους ΕΕΝ το μεταλλικό πλέγμα συρράπτεται στα άκρα μιας κλασικής προθέσεως από PTFE ή dacron. Επίσης χρησιμοποιούνται ελεύθερα φλεβικά αυτομοσχεύματα, τα οποία υποστηρίζονται από ΕΝ.

Οι ΕΕΝ χρησιμοποιούνται κυρίως για την ενδαυλική επεμβατική θεραπεία των ανευρυσμάτων της κοιλιακής αορτής και των περιφερικών ανευρυσμάτων, για την αντιμετώπιση των αρτηριακών τραυμάτων και των Α-Φ επικοινωνιών .

Σε ορισμένα δε κέντρα χρησιμοποιούνται και επί αρτηριακών αποφράξεων , εισαγόμενοι εντός του αρτηριακού αυλού υπό τύπο εσωτερικής παρακάμψεως ( internal by-pass).

Η ενδαυλική τοποθέτηση ΕΕΝ και η επικάλυψη του αρτηριοσκληρυντικά αλλοιωμένου αρτηριακού τμήματος θεωρείται ότι εμποδίζει την ανάπτυξη της ινομυικής υπερπλασίας..Θρομβόλυση-Για την θρομβολυτική θεραπεία χρησιμοποιούνται φάρμακα τα οποία καλούνται θρομβολυτικά και βοηθούν τον ειδικό ιατρό, να αντιμετωπίζουν τα εμφράγματα του μυοκαρδίου και τις άλλες περιοχές του σώματος όπως τα άκρα γρήγορα και αποτελεσματικά από ότι πριν ήτο δυνατόν, υποβοηθούν επίσης να διακοπεί το ισχαιμικό επεισόδιο. Το οξύ ισχαιμικό επεισόδιο συμβαίνει όταν το αίμα σταματά να αρδεύει μιά περιοχή ( όπως είναι το μυοκάρδιο ή το σκέλος ) από ένα θαμβωτικό ή θρομβοεμβολικό επεισόδιο μέσα στην αρτηρία.

Οι θρόμβοι είναι υπεύθυνοι κατά 90% στα στεφανιαία αγγεία για το έμφραγμα μυοκαρδίου, όταν σ’ ένα υπόστρωμα καθαρά αρτηριοσκληρυντικό , σημαντικά στενωμένο ή μετά από σπασμό δημιουργηθούν θρόμβοι που έχει σαν αποτέλεσμα την διακοπή της τροφοδοσίας του αίματος προς τους ιστούς (μυοκάρδιο) .

Είναι δυνατόν να διανοίγει μιά αρτηρία με την θρομβολυτική θεραπεία εντός ολίγων ωρών , ιδίως όταν, άλλα μέσα δεν είναι αρκετά για να σώσουν τον ιστό από μία πιό μόνιμη ισχαιμική βλάβη. Η παρατεταμένη μειωμένη παροχή αίματος και οξυγόνου ίσως προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στον καρδιακό μύ ή τους περιφερικούς ιστούς. Η άμεση όμως αποκατάσταση της κυκλοφορίας ελαχιστοποιεί το μέγεθος και την έκταση της βλάβης και αυξάνει την δυνατότητα επιβίωσης.

Τα θρομβολυτικά φάρμακα διαλύουν τους θρόμβους εντός της αρτηρίας, η έγκαιρη έναρξη (εντός 4-6 ωρών) από την εμφάνιση των συμπτωμάτων έχει πρωτεύοντα ρόλο για μιά καλή αποκατάσταση της κυκλοφορίας και την αποφυγή προκλήσεων μονίμων ισχαιμικών βλαβών στους ιστούς .

Εάν πιθανόν ο θρόμβος είναι ο λόγος της στένωσης, δυνατή θρομβολυτική αγωγή είναι το πρώτο βήμα. Ένας καθετήρας τοποθετείται στην αρτηρία, στην περιοχή της στένωσης. Το θρομβολυτικό φάρμακο εγχύεται μέσα στον καθετήρα μέχρι να διαλυθεί ο θρόμβος. Βγαίνουν ακτινογραφίες κατά διαστήματα για έλεγχο της θεραπείας. Ανάλογα με την πορεία της εξετάσεως ο καθετήρας προχωρεί μέχρι να τοποθετηθεί το φάρμακο επάνω στον θρόμβο και να τον διαλύσει ..

Γιά τις αρτηρίες των κάτω άκρων αναφέρεται ότι . Αν και μετά από αρκετό καιρό οι αρτηρίες των κάτω άκρων μπορούν να διανοίγουν με θρομβολυτική θεραπεία διαλύοντας τον θρόμβο συμπληρωματικά με την ενδαγγειακή χειρουργική και με την χρήση των μπαλονιών ή και ακόμη τοποθέτηση ενδοαυλικής προθέσεως stent είναι δυνατόν να αποκατασταθεί πλήρως η αρτηριακή ροή.Aγγειοπλαστική με LaserΤο Laser δημιουργεί φως με υψηλή πυκνότητα που εστιάζεται σε μιά πολύ μικρή περιοχή. Το φως του Laser οδηγείται μέσα από ένα σωληνάκι Fiberoptic όπως το νερό σε σωλήνα ποτίσματος. Το Laser έχει την ικανότητα να κόψει ή κονιοποιήσει ορισμένους ιστούς χωρίς να προκαλεί θερμότητα και βλαβη σε παρακείμενους ιστούς. Το Laser μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανοίξει το αποφραγμένο αγγείο εντελώς από την αθηρωματική πλάκα . Το Laser probe οδηγείται μέσα στην αποφραγμένη περιοχή του αγγείου μέχρι να ανοίξει ο αυλός επιτρέποντας το αίμα να περνά ελεύθερα.Ενδοαυλική αθηρεκτομήΟ καθετήρας για την αθηρεκτομή( ειδικός καθετήρας αθηροτόμος) έχει ένα μικρό περιστρεφόμενο μαχαιρίδιο στην κορυφή που κόβει ή κονιοποιεί την πλάκα που αποφράσσει την αρτηρία. Αφαιρώντας την πλάκα με αυτή τη μέθοδο μεγαλώνουμε το άνοιγμα της αρτηρίας επιτρέποντας το αίμα να προχωράει ελεύθερα πάλι.

Μερικές συσκευές για αθηρεκτομή είναι ιδανικές για μαλακές πλάκες ,ενώ άλλες συσκευές σχεδιάστηκαν ειδικά για σκληρές απασβεστωμένες πλάκες. Άλλες συσκευές μπορούν και απορροφούν τα συντρίμματα απο την αρτηρία , λιγοστεύουν την πιθανότητα για στοιχεία της πλάκας να προχωρήσουν περιφερικά ή σε άλλα σημεία και να προληφθούν βλάβες.Οι καθετήρες αθηροτόμοι είναι πολύ αποτελεσματικοί όταν είναι μαλακές ή σκληρές πλάκες ομοιογενούς ή ανομοιογενούς υφής , χαμηλής ή υψηλής ηχογένειας.

Τέσσαρες διαφορετικοί τύποι αθηροτόμων είναι στη διάθεση του αγγειοχειρουργού για τα στεφανιαία αγγεία και για τα άκρα. Ποιός αθηροτόμος θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από θέση , την υφή και την έκταση των αθηρωματικών υλικών .Θρομβεκτομή και Εμβολεκτομή.Το θρομβωμένο αίμα μέσα στην αρτηρία μπορεί να αφαιρεθεί με έναν καθετήρα με μπαλονάκι.(Καθετήρας Fogarty) Το ξεφουσκωμένο μπαλονάκι εφαρμοζόμενο οδηγείται μέσα στην αρτηρία πέρα από τον θρόμβο η το έμβολο και φουσκώνεται το μπαλονάκι . Έπειτα τραβιέται προς τα πίσω ( μέσα στην αρτηρία), βγάζοντας τον θρόμβο συγχρόνως προς τα έξω.ΕνδαρτηρεκτομήΟ χειρουργός μπορεί να κάνει τομή στην αρτηρία και να βγάλει την πλάκα που προκαλεί την απόφραξη . Το άνοιγμα της αρτηρίας ξανακλίνεται με ράμματα. Ο τρόπος αυτός που αφαιρείται η πλάκα λέγεται ενδαρτηρεκτομή. Πολύ συχνά εφαρμόζεται στις καρωτίδες . Ανοίγοντας αυτή την αρτηρία αποφεύγουμε το εγκεφαλικό.

Όλες οι σύγχρονες βιβλιογραφίες αναφέρουν πολλά πλεονεκτήματα για τον ασθενή που υποβάλλεται σε επέμβαση της καρωτίδος. “Η πιθανότητα για εγκεφαλικό επεισόδιο λιγοστεύει σημαντικά”.

Άλλο ένα γνωστό σημείο για ενδαρτηρεκτομή είναι στην περιοχή της μηριαίας αρτηρίας εν τω βάθει και επιπολής μηριαίας αρτηρίας στον διχασμό. Αφαιρώντας την πλάκα γίνεται συνήθως σύγκλυση της αρτηριοτομής με εμβάλωμα προς αποφυγή στενώσεως..Bypass.Ενα στενωμένο ή αποφραγμένο σημείο μιάς αρτηρίας μπορεί να παρακαμφθεί με μοσχεύματα. Το μόσχευμα μπορεί να είναι συνθετικό ή να είναι μία γνήσια φλέβα που αφαιρέθηκε από άλλο σημείο του σώματος , πιο συχνά το πόδι. Η μία άκρη του μοσχεύματος εφαρμόζεται στην αρτηρία κάτω από την απόφραξη. Το αίμα κυκλοφορεί στην επάνω αρτηρία μέσω του μοσχεύματος και στην αρτηρία κάτω της αποφράξεως όπου κυκλοφορεί το αίμα στα κάτω άκρα.Το μέλλονΑυτές οι μέθοδοι θεραπείας για την αντιμετώπιση της περιφερικής αγγειακής νόσου είναι τα πρώτα βήματα για την επαναφορά της καλής υγείας. και ποιότητα ζωής Δεν θεραπεύουν ριζικά αλλά αντιμετωπίζουν την ύπουλη κατάσταση που δημιουργεί το πρόβλημα

Χρειάζεται περισσότερο ιατρικό έλεγχο , θεραπεία και αλλαγές στον τρόπο ζωής για να λιγοστέψουν τον κίνδυνο για την καρδιακή και την περιφερική αγγειακή νόσο.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής συμπεριλαμβάνουν γυμναστική, σωστή διατροφή , έλεγχο της υπερτάσεως και βάρος του σώματος, λιγότερη χοληστερίνη στο αίμα και όχι κάπνισμα. Κάνοντας αυτές τις αλλαγές μπορεί να καθυστερήσουμε την πρόοδο της καρδιοαγγειακής αποφρακτικής νόσου.

Τελειώνοντας το κεφάλαιο αυτό, ποιές θα είναι οι προοπτικές της ενδαγγειακής χειρουργικής για τα επόμενα χρόνια καταλήγουμε ότι .

Με την έναρξη του νέου αιώνα η πλειονότητα των ασθενών που πάσχουν από αρτηριοσκλήρυνση -αποφρακτική αρτηριοσκληριντική νόσο θα αντιμετωπίζονται με ενδοαγγειακές χειρουργικές τεχνικές ενώ σπανιότερα με την κλασσική Αγγειοχειρουργική όπως είναι οι επεμβάσεις BY-Pass που σήμερα γίνονται κατά κανόνα.

Σήμερα τεχνικές της ενδαγγειακής χειρουργικής εφαρμόζονται στο νοσοκομείο Υγεία από την ομάδα ειδικών αγγειοχειρουργών στην ενδαγγειακή χειρουργική από τον γράφοντα από το 1995Dr NIΚΟΛΑΟΣ ΠΑΓΚΡΑΤΗΣ

ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Διευθυντής Αγγειολογικού Τμήματος Νοσοκομείου . ΥΓΕΙΑ

Τηλ. 2107704177

ΚΙΝ.6944301317

email:pangratis@vascular.gr

 

Πατήστε στην εικόνα

για προβολή:

Copyright 2008, vascular.gr. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος. | Webmaster | Admin